“Winters in Brussel” Familie d’Ursel

Tentoonstellingen

Evenementen

Bornem

Bornem

“Winters in Brussel” Familie d’Ursel
OPENINGSUREN:
Van 20 mei tot 30 september 2018

Individueel bezoek:
• Op zon- en feestdagen van 13 tot 18 uur

Groepsbezoek:
• na afspraak, duur 2 uur
• Reservatie & info: via Toerisme Klein-Brabant – Scheldeland vzw, Boomstraat 1- 2880 Bornem – Tel 0032 03 899 28 68 – info@tkbs.be
BESCHRIJVING:

Combineer een dagje uit in Klein-Brabant met een prachtige tentoonstelling.
“Winters in Brussel. De stadsresidentie van de familie d’Ursel (1590-1960)

In het Kasteel d’Ursel in Hingene

Zomers in Hingene, winters in Brussel: zo zag het leven van de familie d’Ursel er eeuwenlang uit. In de buurt van het Centraal Station van Brussel stond tot 1960 de Brusselse stadsresidentie van de familie, het Hotel d’Ursel. Het was eeuwenlang het centrum van hun sociale en politieke leven. Net als het Kasteel van Hingene kende het hotel zijn bloeiperiode in de 18de eeuw, met prachtige interieurs van Laurent-Benoît Dewez.
In 1910 werd een deel van de residentie gesloopt voor de Noord-Zuidspoorverbinding. Het luxueuze hoofdgebouw bleef behouden. In 1960 verkocht de hertog echter het hotel en er kwam een kantoorgebouw in de plaats.
Was dit het einde? Talloze kunstwerken en meubels uit de salons volgden de leden van de familie d’Ursel. Talloze foto’s documenteerden de geschiedenis van het gebouw. Zelfs enkele bouwfragmenten houden de herinnering tastbaar en de 18de-eeuwse plannen bleven eveneens bewaard.

Met deze bouwstenen laten we de sfeer van deze unieke stadsresidentie herleven. Waar kan dat beter dan in de mooie zomerresidentie van de familie in Hingene, waarvoor het lot een zoveel gunstigere toekomst in petto had?

Tip: Sluit het bezoek af in stijl met een streekbiertje van het Kasteel ‘Cuvée Antonine‘ of wat dacht je van een afternoon tea in het Kasteel.
Of wandel naar het voormalige jachtpaviljoen van de familie d’Ursel, ‘De Notelaer‘, prachtig gelegen op de Scheldedijk wat verderop.
Aan het Kasteel start ook de stiltewandeling van Hingene. Wandel en geniet van de stilte!

ADRES:
Kasteel d'Ursel
Wolfgang d'Urselstraat 9
2880 Hingene (Bornem)
TELEFOON:
0032 (0) 3 820 60 10