Wandelen in het land van Verhaeren

Wandelen

Doen

Sint-Amands

Sint-Amands

Wandelen in het land van Verhaeren
AFSTAND:
12 of 5 KM
RELIEF:
  • Vlak
TYPE:
Thematocht
STARTPLAATS:
Emile Verhaerenmuseum
Emile Verhaerenstraat 71
2890 Sint-Amands Plan je reis via NMBS
HOE BEREIKEN:
  • Auto
  • Fiets
  • Te voet
  • Bus
TOEGANKELIJK VOOR:
  • Wandelaars, Groepen
BESCHRIJVING:

Emile Verhaeren schreef vele gedichten over de grootstad en de nieuwe tijden waarin hij leefde, over de liefde en over Vlaanderen. hij woonde in Brussel, Parijs en Roisin, maar had ook een voorliefde voor wandelen. Het maakte deel uit van zijn dagelijks bestaan. Elke dag, nadat hij ’s morgens gewerkt had aan zijn gedichten, trok hij er op uit om te gaan wandelen. Het is dan ook geen toeval dat de dichter meerdere keren al wandelend werd uitgebeeld.

Ook in de streek van Klein-Brabant liet Verhaeren zijn sporen na. Zijn geboortedorp en zijn jeugdjaren in Sint-Amands bezong hij in Les Tendresses premières (1904), maar ook in andere bundels komen er verschillende gedichten voor die hun inspiratie ontegensprekelijk in de streek gevonden hebben. Vermelden we alleen nog maar zijn “Schelde”-gedicht (Les Héros, 1908) of het onsterfelijke gedicht over “De Veerman” (Les Villages illuoires, 1895). Ook in onze streek maakte Verhaeren lange tochten langs veldwegen en dijkpaden. Het landschap en het leven langs de Schelde zijn sinds honderd jaar uiteraard veranderd, maar op een of andere manier kunnen we nog steeds in de sporen van Verhaeren stappen.

Je start aan het Verhaerenmuseum, ook een bezoek meer dan waard. De folder van de wandeling is gratis (excl. verzendkosten). Veel wandelplezier.