Verhaeren-Montald: vriendschap, kunst en poëzie

Tentoonstellingen

Evenementen

Sint-Amands

Sint-Amands

Verhaeren-Montald: vriendschap, kunst en poëzie
OPENINGSUREN:
Van 17 juni tot 14 oktober 2018:
Weekends en feestdagen van 11 tot 18 u.
In juli en augustus alle dagen behalve op maandag

Groepsbezoek:
• na afspraak, duur 1u30
• Reservatie & info: via Toerisme Klein-Brabant – Scheldeland vzw Boomstraat 1- 2880 Bornem – Tel 0032 03 899 28 68 – info@tkbs.be
BESCHRIJVING:

Combineer een dagje uit in Klein-Brabant met een prachtige tentoonstelling.
“Verhaeren – Montald: vriendschap, kunst en poëzie

In het Emile Verhaerenmuseum in Sint-Amands

De dichter Emile Verhaeren had heel wat vrienden in het kunstenaarsmilieu. Een van zijn nauwste vrienden was de schilder Constant Montald (1862-1944). Het echtpaar Verhaeren werd regelmatig uitgenodigd bij de Montalds in Woluwe. Van hun kant kwamen Constant en Gabrielle Montald regelmatig over de vloer bij Emile en Marthe Verhaeren.

Deze tentoonstelling brengt verschillende stukken samen die de vriendschap tussen de twee koppels evoceren: brieven, originele foto’s, gesigneerde en geïllustreerde boeken, enz. Voor de gelegenheid worden ook verschillende schilderijen en tekeningen van Constant Montald getoond: enkele portretten van Emile en Marthe Verhaeren, maar ook landschappen en diverse symbolistische taferelen. Ook het werk van Gabrielle Montand wordt onder de aandacht gebracht: gebatikte stoffen en prachtige, met zijde ingebonden boeken. Het werk van Marthe Verhaeren is aanwezig met een recent ontdekte tekening van Verhaeren aan zijn schrijftafel. Pronkstuk van de tentoonstelling is een imposant portret van Verhaeren terwijl hij een gedicht voordraagt (1909).

Met medewerking van verschillende bruikleengevers, zoals Museum Plantin Moretus, Archives et Musée de la Littérature, gemeente Woluwe, BPS22 Musée d’art de la Province du Hainaut, Hainaut Culture Tourisme…

Tip: in het nabijgelegen Dorpshuis kan je het plaatselijke streekbiertje “Cuvée Verhaeren” degusteren.  Combineer je bezoek aan het museum met een bezoek aan het Vlechtmuseum “De Zilverreiger” in Weert (Bornem).

ADRES:
Emile Verhaerenmuseum
Emile Verhaerenstraat 71
2890 Sint-Amands
TELEFOON:
0032 (0) 52 33 08 05