Steenovensroute

Wandelen

Doen

Puurs-Sint-Amands

Sint-Amands

Steenovensroute
AFSTAND:
4 KM
RELIEF:
  • Vlak
TYPE:
Thematocht
STARTPLAATS:
Toeristisch infopunt 'Glazen huis'
Kaai
2890 Puurs-Sint-Amands Plan je reis via NMBS
BESCHRIJVING:

De Steenovens bevinden zich langs de Scheldedijk in Sint-Amands, op een plek waar vroeger een oude hoeve stond. Ze hebben een verleden dat ver in de geschiedenis teruggaat. Al in de 16de eeuw werden hier bakstenen gebakken in veldovens. In de 18de eeuw evolueerde het geheel naar een handelshuis. De hoeve werd een bruisend economisch centrum dat in de loop ter tijd onder meer de functies van aanlegplaats met veerdienst, blekerij, herberg en boerderij had.

Veel van dit prachtige gebouw ging in de loop der jaren verloren, maar de Koninklijke Vereniging voor Natuur- en Stedenschoon startte een boeiend en vernieuwend project dat de oude hoeve weer doet heropleven. Het gebouw werd volledig gerestaureerd en is nu een plek voor ontmoeting, partnership en persoonlijke ontwikkeling. Je kan er onder meer vergaderingen en feesten organiseren, maar ook workshops volgen of deelnemen aan inspirerende evenementen.

De wandelroute ‘Steenovens’ is een korte tocht van 4 km en brengt je naar deze historische site met hoge erfgoedwaarde, waar je het verleden nog steeds kan ontdekken.

© Fotoclub De Waai