Scheldedijkroute

Fietsen

Doen

Bornem

Bornem

Scheldedijkroute
AFSTAND:
43 KM
RELIEF:
  • Vlak
TYPE:
Gezinsvriendelijk
STARTPLAATS:
Vlechtmuseum “VZW De Zilverreiger”, Scheldestraat 18, 2880 Weert (Bornem)
Parking op 50 m, aan de kerk. Plan je reis via NMBS
HOE BEREIKEN:
  • Auto
  • Fiets
  • Trein
TOEGANKELIJK VOOR:
  • Fietsers
FACILITEITEN:
  • Parking, Fietsen beschikbaar
BESCHRIJVING:

“Fietsen in het land van “Stille Waters”.

Klein-Brabant: in dit gebied van water, wind, dijken, dreven en bossen is het aangenaam fietsen. Ontdek de troeven van het Scheldeland. De machtige Schelde is je leidraad tijdens deze tocht. De getijdenwerking crëeerde een bijzonder landschap van slikken en schorren.

Je maakt kennis met het land van de tv-serie “Stille Waters. De fietsroute brengt je langs een aantal blikvangers die de moeite waard zijn: vlechtmuseum “De Zilverreiger”, het prachtige adellijke paviljoen “De Notelaer”, de zeesluis van Wintam en het Noordelijk Eiland, het Fort van Liezele, het geografisch middelpunt van Vlaanderen, Sint-Amands, het dorp van dichter Emile Verhaeren en het lieflijke Mariekerke. Wil je de Scheldedorpjes bewonderen vanop de linkeroever, dan steek je over met een van de veerboten.

Natuurlijk heb je ook volop de mogelijkheid om je dorst te lessen en te genieten van de streekspecialiteiten zoals paling in ’t groen.

Het basistraject is 43 km lang. Verkorting is mogelijk via de noordelijke lus tot 35 km en via de zuidelijke lus tot 20 km. Verlenging met ongeveer 5,5 km is ook mogelijk via de veerdiensten. Het vlakke wegdek bestaat voornamelijk uit asfalt en beton. De noordelijke lus is bijna volledig autovrij.

De hoofdroute is aangeduid met zeskantige borden met blauw opschrift “Scheldedijkroute”. Voor de verkortingen en verlenging volg je de groen-witte borden van het fietsnetwerk “Scheldeland, langs Schelde, Dender en Rupel”.

Op de startplaats is het mogelijk om fietsen te huren bij het Vlechtmuseum “VZW De Zilverreiger”, Scheldestraat 18, 2880 Weert (Bornem). Het museum beschikt over vijftig fietsen waarmee je het prachtige landschap, de polders en de pittoreske dorpjes die Klein-Brabant rijk is kan gaan ontdekken. Je kan er ook kinderfietsen, tandems en duofietsen huren.

Je kan de route ook per trein bereiken via het station van Puurs. Je start dan op de route aan fietsknooppunt 80.

De folder is gratis (excl. verzendkosten). De kaarten van het fietsnetwerk zijn te koop in het infokantoor of hier.

ADRES:
Scheldestraat 18
2880 Weert (Bornem)
TELEFOON:
0032 (0 3 889 06 03