Kasteel D’Ursel

Kastelen

Cultuur & Erfgoed

Doen

Bornem

Bornem

Kasteel D’Ursel
OPENINGSUREN:
Het domein is alle dagen vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. De openingsuren van het kasteel zijn afhankelijk van de geplande activiteiten.

Groepsbezoek na reservatie via info@tkbs.be
BESCHRIJVING:

Gedurende bijna vierhonderd jaar was het kasteel van Hingene de favoriete zomerresidentie van de adellijke familie d’Ursel. Elk jaar trok de hertog er met zijn familie en bedienden naartoe. Nu is Kasteel d’Ursel eigendom van de provincie Antwerpen, die de oude glorie liefdevol in ere herstelt en er nieuw leven brengt.

Tijdens een gegidste rondleiding verneem je alles over de bouwgeschiedenis van het kasteel in Hingene en het gesloopte hôtel d’Ursel, de stadsresidentie van de familie d’Ursel in Brussel. Je krijgt ook een prachtig staaltje interieurgeschiedenis te zien: behangsels, wandbespanningen, deur- en schouwstukken uit de achttiende en negentiende eeuw, dikwijls in oosterse stijl. Je bewondert er aquarellen, tekeningen en olieverfschilderijen die het verhaal illustreren. Zo ontmoet je het kasteel en zijn bewoners, de grote gebeurtenissen uit de geschiedenis en de ‘petite histoire’ van alledag.

Tot slot maak je kennis met het nieuwe leven in het kasteel met herinneringen aan recente activiteiten zoals ‘SWEET 18. Hedendaagse mode kunst en design geïnspireerd door de 18de eeuw’, ‘The Beauty of the Beast. Dierenkunst van oude en nieuwe meesters’ en ‘Schrijf en Blijf. Voor altijd in het kasteel’.

© Toerisme Scheldeland – Mie De Backer

ADRES:
Wolfgang d 'Urselstraat 9
2880 Hingene (Bornem)
TELEFOON:
03 820 60 10