Emile Verhaeren Fietsroute

 Fiets- of wandelroute

Emile Verhaeren (1855-1916) heeft zich in zijn poëzie zeer sterk laten inspireren door de Scheldestreek. In het kader van het project Scheldehelden werd er een fietsroute uitgewerkt van zo'n 35 km doorheen Sint-Amands, Bornem en Buggenhout. De route werd uitgewerkt in een mooie brochure en is verkrijgbaar voor 2 € in de toeristische centra van de regio en het Verhaerenmuseum.
Een poëtische tocht doorheen het Scheldeland
Sint-Amands – Bornem – Buggenhout

Het Scheldeland heeft heel wat te bieden: naast de meanderende Schelde zijn er vele groene plekjes, weidse landschappen en pittoreske dorpen. Het is ook een streek die heel wat kunstenaars en schrijvers geïnspireerd heeft. De beroemdste onder hen was de in Sint-Amands geboren Emile Verhaeren (1855 – 1916). Hij is vooral gekend als de dichter van de “tentaculaire” grootstad, maar hij schreef ook ontroerende liefdespoëzie en een hele reeks gewijd aan Vlaanderen. Verhaeren woonde zowel in Brussel, Roisin als Parijs, maar hij heeft met zijn geboortestreek altijd een hechte band behouden. Dit kwam o.m. tot uiting in Les Flamandes (1883), Les Villages illusoires (1895) of in de bundels van Toute la Flandre (1904-1911).
Ontdek de streek van Sint-Amands, Bornem en Buggenhout met de poëzie van Emile Verhaeren als leidraad. De Emile Verhaeren Fietsroute is een initiatief van het Provinciaal Museum E. Verhaeren en kwam tot stand met de steun van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) in het kader van het project Scheldehelden.

De Emile Verhaeren Fietsroute werd uitgewerkt in een brochure met fietsplan, foto's en verschillende citaten uit het werk van Verhaeren. Ze kan verkregen worden op de volgende locaties: Verhaerenmuseum, Sint-Amands – Het Landhuis, Bornem – De Zilverreiger, Weert – Toeristische dienst, Buggenhout.

Start : Verhaerenmuseum, Sint-Amands – knooppunten (KN) 67 – 76 – 08 – 06 – 05 – 04 – 03 – 02 -> 89 – 13 – 12 – 11 – 66 -> 53 – 52 – 10 – 67 (afstand: 35 km. )

Bron: UiTinVlaanderen.be


Info


Wanneer

Prijs

€0

Waar

Emile Verhaerenmuseum
71, Emile Verhaerenstraat
2890, Sint-Amands (Puurs-Sint-Amands)

Organisatie

Emile Verhaerenmuseum

Telefoon

052/33 08 05

Website