‘De Jaarringen’ in de Notelaer

Tentoonstellingen

Evenementen

Bornem

Bornem

‘De Jaarringen’ in de Notelaer
OPENINGSUREN:
Van 2 juli tot 31 oktober 2017 dagelijks, behalve op vrijdag, tussen 14 en 18 uur
PRIJS:
Gratis
BESCHRIJVING:

Vormgever, designer, meubelontwerper, interieurarchitect, kortweg totaalkunstenaar en ereburger van Klein-Brabant Frans Van Praet viert dit jaar zijn tachtigste verjaardag met een belangrijke tentoonstelling, ‘De Jaarringen’.

Als Scheldezoon, geboren in Sint-Amands op 13 oktober 1937, koos hij hiervoor een unieke locatie langs de Schelde: het Notelaerpaviljoen op de Scheldeoever in Hingene. Bij het grote publiek maakte hij vooral naam als algemene vormgever en inrichter van het Belgisch Paviljoen op de Wereldtentoonstelling in 1992 te Sevilla in Spanje. Voor zijn geboortestreek Klein-Brabant was dit de gelegenheid om hem, omwille van zijn ambassadeurschap van dit land aan de Schelde in binnen- en buitenland, te benoemen tot “Ereburger van Klein-Brabant”. Die eretitel werd hem met fierheid geschonken door “Toerisme Klein-Brabant – Scheldeland.

Voor zijn tachtigste verjaardag koos Frans Van Praet voor een gezamenlijke tentoonstelling met Donatella Bianchi. ‘De Jaarringen’ vond hij de gepaste titel voor deze expo van hun twee samen, verwijzend naar hun verbondenheid met de natuur.
Van Praet spitst zich in de tentoonstelling toe op meerdere thema’s: wereldtentoonstellingen, spiegeltenten, Emile Verhaeren, Malevitch en vooral op zijn geliefkoosde element “hout”. Zo wil hij een link leggen met “De Notelaer“, met de historische achtergrond met betrekking tot de hele wereld en zijn grootheden, zijn vele spiegels en zijn vele constructies in hout.

In de herfst van dit jaar verschijnt de monografie “De Jaarringen F.L. Van Praet”, van de hand van kunstfilosoof, professor Willem Elias, uitgegeven door Ludion. Als Van Praet dan zijn tachtigste jaarring zal hebben bereikt, wordt dit boek voorgesteld tijdens de finissage van de expo.

ADRES:
Jachtpaviljoen 'De Notelaer'
Notelaerdreef 2
2880 Hingene (Bornem)
TELEFOON:
0032 (0) 3 889 69 20