Commandant Rasquin route

Wandelen

Bornem

Doen

Bornem

Commandant Rasquin route
AFSTAND:
11 of 16 KM
RELIEF:
  • Vlak
TYPE:
Thematocht
STARTPLAATS:
Fort Bornem
Barelstraat 228
2880 Bornem Plan je reis via NMBS
HOE BEREIKEN:
  • Auto
  • Fiets
  • Te voet
  • Trein
  • Bus
TOEGANKELIJK VOOR:
  • Kinderwagens, Honden, Groepen, Wandelaars
PRIJS:
gratis brochure
BESCHRIJVING:

Fort Bornem maakt deel uit van de buitenste fortengordel rond Antwerpen. Dit betonnen pantserfort is het enige waarvan het tracé als een onregelmatige vierhoek gebouwd is. De reden van deze afwijking en unieke vorm is deels te wijten aan de ligging ten opzichte van de Schelde. De aanvang van de bouwwerken start in 1908, maar bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog is het fort nog lang niet klaar. Kapitein Adolphe Rasquin staat voor een zware taak als commandant van het fort. Ondanks zijn ervaring in één van de forten rondom Luik, is hij teleurgesteld en bang voor wat zal komen.

Gedurende het Interbellum is het fort ingericht als infanteriesteunpunt. Tijdens WO2 zal het, na zijn snelle inname, vooral een logistieke steun vervullen.

De wandeling is ongeveer 16 km lang (met mogelijkheid tot verkorting) en loopt deels langs veldwegen. Aangepast schoeisel is aan te raden. Vooral in de winter en de lente kan je de bunkers goed zien liggen, doordat  de omringende gewassen dan niet te hoog zijn.

Naast het fort en de bunkers neemt de route je mee langs verschillende relicten uit WO1 en WO2. De folder (gratis, excl. verzendkosten) geeft je meer uitleg onderweg.

Je kan de startplaats van de wandelroute ook per trein bereiken via het station van Bornem.

De verkorte versie van deze wandeling is ook terug te vinden in de brochure (gratis, excl. verzendkosten) “100 jaar groote oorlog, wandelen in Scheldeland”, een uitgave van Toerisme Scheldeland. Deze versie is ook afzonderlijk op deze website te raadplegen.

KOOP
ADRES:
Barelstraat 228
2880 Bornem